Okosotthon

Intelligens otthon, okos otthon, smart home. De mi is az?

“Az okosotthon technikai megoldások együttese, amelyek többé kevésbé egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását. A technikai megoldások alapulhatnak elektronikán, építészeti megoldásokon, automatizáción, informatikán, távközlésen stb, ezek segítségével irányíthatják akár távolról, az interneten keresztül a hűtő- és fűtőrendszert, a garázsajtót, az ablakredőnyt, a különböző háztartási gépeket, a biztonsági rendszert stb. Ezt az egymással és a működtető személlyel hálózati kapcsolatban álló egyes fizikai tárgyakba és eszközökbe beágyazott elektronika, annak szoftvere, és az érzékelők (szenzorok) teszik lehetővé, amit a “dolgok internetjének” (Internet of Things – IoT) neveznek. Az okosotthon egy komplex számítógépes rendszer, amely képes érzékelni a környezetét, valamint a belső állapotokat, és a ház különféle elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek.” – Wikipedia


Miért is jó az okosotthon?

A legfőbb előnyök között három dolog szerepel. Az előnyök sorában az első az optimalizált energiafelhasználás, így a gazdaságos üzemeltetés és fenntartás. Ez azért valósulhat meg, mert a rendszer szokásainknak megfelelően tanítható, illetve érzékeli jelenlétünket. Fűtés/hűtés szabályzó megoldásainak köszönhetően egyenletes hőmérsékleti szint alakítható ki, amely nagyban hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

További fontos szempont a kényelmi funkciók lehetősége. Mivel a rendszert szokásainkhoz tudjuk alakítani, ezért számos funkció be/ki kapcsolásához nem szükséges személyesen beavatkoznunk, mert a rendszer azokat automatikusan végrehajtja. Tulajdonképpen a rendszer előre megtanított cselekvéseket hajt végre, és/vagy érzékeli jelenlétünket és ezek alapján a megfelelő időben végrehajtja a korábban megtanított feladatokat.

Régóta foglalkoztatja az embereket a biztonság kérdése is. Egy ilyen rendszerrel biztonságosabb épületek hozhatók létre, melyeket távollétünk során is felügyelhetünk, irányíthatunk okostelefonunk,  tabletünk, vagy számítógépünk segítségével.


Mire használható egy okosotthon?

  • Világítás vezérlés
  • Multiroom audio
  • Távvezérelt, költséghatékony fűtés/hűtés/szellőztetés
  • Biztonság
  • Távfelügyelet, távvezérlés
  • Széleskörű automatizálási lehetőségek
  • Szórakoztató elektronikai eszközök integrációja
  • Hangvezérlés
  • Jelenlét szimuláció

Gyakorlatilag a lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt!


Amennyiben felkeltettük érdeklődését, mondja el nekünk mit szeretne, kérjen ajánlatot, esetleg ha önmaga szeretné összeállítani kit-jét, nézzen be webshopunkba!